maanantai 31. joulukuuta 2012

Oma osaaminen työhakemuksessa

... ja samalla oman osaamisen kuvaaminen CV:ssä. Koulutuksen ja työhistorian kertominen on yleensä melkein se helpoin osuus työhakemuksessa. Niihin voi kertoa aloitus- ja päättymisajat sekä sisällöt. Muiden osaamisalueiden kuvaaminen vaatii taas hieman luovuutta. Niistä kannattaa kuitenkin mainita vähintäänkin CV:ssä. Oman osaamisen kuvaaminen helpottaa itsensä myymistä rekrytoijalle. Hakemuksen lukija saa heti paremman kuvan kirjoittajasta. Saattaa olla, että jostain harrastuksesta on suoraan hyötyä työssä, vaikka sitä ei työpaikkailmoituksessa luekaan. Erikoinen osaaminen tai saavustus, kuten kansantanhujen maailmanmestaruus, saattaa lisäksi saada rekrytoijan muistamaan hakijan paremmin. Itse sain yhdessä vaiheessa aina 10-20 hakemusta parikymppisiltä opiskelijatytöiltä. Silloin helpoin tapa muistaa kuka oli kuka oli katsoa erikoisia opiskelualoja tai harrastuksia.

Tässä kohdassa on toki hyvä muistaa, että aivan kaikkea ei hakemukseen kannata laittaa eikä hakemuksesta kannata tehdä liian pitkää. Nosta esille ne työnhaun kannalta oleelliset seikat. CV:ssä on usein enemmän tilaa kirjoittaa kaikesta.

Ensimmäisenä kannattaa miettiä, missä on oikeasti hyvä. Tässä vaiheessa voi listata niin monta asiaa kuin haluat. Mieti kaikkea mahdollista, mitä olet oppinut harrastuksen kautta tai opintojen ohella. Oletko oppinut tiimityöskentelyä ryhmätöissä koulussa, stressin sietoa edellisessä työpaikassa, tietokoneohjelman käyttöä vapaa-ajalla, pitsinnypläystä kansanopistossa...

Seuraavaksi listasta voi valita ne työllistymisen kannalta oleellisimmat taidot. Nämä (tai osa niistä) kannattaa mainita työhakemuksessa. CV:hen voi lisätä pidemmän listan, jos haluaa, ja taidot voi laittaa oikeisiin kohtiin ("Työtehtäväni olivat z, c ja v. Niiden kautta opin myös..."). Harrastuksista kannattaa olla ainakin joku maininta CV:ssä, jos sille on tilaa.
Laita listalle myös, missä olet oppinut taidon. Onko se jotain, mitä olet itse oppinut vapaa-ajalla, vai oletko saanut siihen jonkinlaisen pätevyyden harrastusten tai koulutuksen kautta. Jos esimerkiksi pidät kirjoittamisesta ja oikeasti olet (muidenkin mielestä) hyvä siinä, voit kertoa kirjoittavasi vapaa-ajalla tietyn tyyppisiä tekstejä. Jos olet käynyt kirjoittajakurssin ja saanut virallisempia arvioita teksteistäsi, se kannattaa mainita ainakin CV:ssä.

Viimeinen vaihe on osaamisen aukikirjoittaminen työhakemukseen. Sen lisäksi, että kerrot olevasi hyvä jossain, kerro miksi olet hyvä ja miksi se on tärkeää juuri tämän työn kannalta. Esimerkiksi että olet käynyt pitsinnypläys-kurssilla kansanopistossa usean vuoden ajan, ja olet tehnyt isojakin töitä. Samalla olet oppinut pitkäjänteisyyttä ja yksityiskohtiin keskittymistä halliten samalla ison kokonaisuuden. Juuri nämä ovat tässä työssä hyödyllisiä, kosa työ koostuu pienistä osista ja tulokset eivät ole heti näkyvillä.
Tässä vaiheessa on hyvä välttää kliseitä ("olen nopea oppimaan", "olen loistava tiimityöskentelijä"), koska ne esiintyvät niin monessa hakemuksessa. Jos kuitenkin tunnet, että et osaa kirjoittaa hakemusta hyvin ilman niitä, yritä muotoilla sama asia toisin ja perustele se. Esimerkiksi että harrastuksiesi kautta olet tottunut tulemaan toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa sekä kuuntelemaan heidän mielipiteitään.

Joskus kannattaa mainita jonkun taidon osaaminen, vaikka ei osaisikaan sitä hyvin. Ohjelmointi on esimerkiksi sellainen taito, että sitä odotetaan kaikkien IT-alan ihmisten osaavan edes jonkun verran. Ohjelmoinnin kohdalla voit kertoa tietenkin kielen, sekä osaamistason eli oletko vasta-alkaja vai tehnyt monimutkaisia projekteja. Mikäli arvostelet osaamisesi jollain asteikolla, kerro asteikko ("asteikolla 1-5, jossa 1 vasta-alkaja, taitoni on tasolla 2") ja perustele arvostelua tarvittaessa. Jos mahdollista, voi lisätä linkin CV:hen, jonka takana on jokin hyvin tehty oma ohjelmasi.
Linkkejä ja portfolioita kannattaa muutenkin käyttää hyväksi. Niiden avulla rekrytoija näkee konkreettisesti, mitä osaat ja mistä olet kiinnostunut. Portfoliossa (tai suoraan omalla nettisivulla) voi kertoa paljon enemmän asioita kuin työhakemuksessa tai CV:ssä. Koska rekrytoijat eivät lain mukaan saa etsiä sinua Internetistä, pitää sinun itse muistaa kertoa, mistä sinut löytää.