lauantai 24. marraskuuta 2012

Perusasioita, osa 9: Päivitä CV:si

Jos käyt erilaisilla kursseilla, saat uusia luottamustehtäviä tai vaihdat työpaikkaa - laita se CV:si. Ajantasalla oleva CV kertoo aina enemmän ja näyttää paremmalta.

keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Perusasioita, osa 8: Älä kerro koko elämäntarinaasi

Työhakemus ei ole oikea paikka kertoa koko elämäntarinaasi. Potentiaalinen työnantaja ei tee mitään tiedolla, että olet juuri eronnut tai missä kaikkialla olet asunut. Saat toki kertoa motivaastiostasi hakea työpaikkaa, mutta jätä jotain kerrottavaa työhaastatteluunkin.

Hyvä CV

Hyvälle CV:lle löytyy netistä tuhansia eri malleja. Ne ovat kuitenkin vain malleja, eli niitä täytyy muokata omiin tarpeisiin sopivaksi. CV eli ansioluettelo on myös helppo luoda itse aivan alusta lähtien. CV voikin olla hyvin persoonallisen näköinen dokumentti. Voit kokeilla erilaisia fontteja ja oman kuvan lisäämistä (tai poistamista), tai tehdä aivan omanlaisesi CV:n kuten näissä esimerkeissä.
Perus-CV kertoo hakijan yhteystiedot, työkokemuksen, koulutuksen, kielitaidon sekä muita valinnaisia tietoja. Tarkoituksena on listata tiedot tiiviisti ja selkeästi. Työhakemuksessa voi kertoa lisää, jos haluaa. CV:n ei pitäisi olla kuin 1-2 sivua pitkä. Tiivistäminen siis kannattaa. CV kannattaa myös muokata haettavan tehtävän mukaan. Pisimmät työsuhteet voi aina pitää mukana, mutta esimerkiksi lyhyitä kursseja ja järjestökokemusta voi hyvin jättää mainitsematta. 
CV on hyvä aina tallentaa PDF-muodossa. Näin se on aukaistavissa lähes kaikilla tietokoneilla.

CV:n sisältö

Työkokemuksen kohdalle laitetaan työnantaja, työtehtävä (ja titteli) ja työsuhteen kesto (ainakin kuukauden tarkkuudella). Työtehtävistä kannattaa yleensä lauseen tai parin verran. Koulutuksen kohdalla toimivat samat säännöt: koulutuksen järjestäjä, tutkinnon tai kurssin nimi sekä ajankohta. Jos tutkintoon sisältyy useita osia, kuten sivuaineita, ne kannattaa mainita. Samoin jos tutkinnon nimi ei kerro kaikkea, kuten filosofian maisteri. Lyhyetkin kurssit on hyvä listata, varsinkin jos ne liittyvät haettavaan alaan. Ei kannata kuitenkaan mennä liikaa yksityiskohtiin kuvauksien kohdalla, koska niistä tulee helposti liikaa pituutta CV:lle. Ei myöskään kannata aloittaa peruskoulun käymisestä tai kaikista satunnaisista kesätyöpaikoista. Jos muuta kokemusta ei ole, silloin ne ovat tietenkin hyvä asia, mutta uran edetessä niiden hyöty pienenee.
Koulutuksen alla on hyvä paikka laittaa lista pätevyyksistä, kuten hygieniapassi, ensiapukurssit ja ajokortti. Armeijan käyminen ja siviilipalvelus voivat sopia myös tähän kohtaan. Niitä ei ole kuitenkaan pakko mainita.
Järjestökokemus ja vapaaehtoisena toiminen ovat Suomessa hyvin yleisiä. Jos sinulla ei ole paljon työkokemusta, on niitä hyvä käyttää osoittamaan osaamisesi. Niillä voi myös näyttää olevansa aktiivinen työelämän ulkopuolella. Luottamustoimet varsinkin virallisissa organisaatioissa kuten yliopistoissa, sekä kunnanvaltuustossa näyttävät myös hyvältä CV:ssä.      
Kielitaidon kohdalla voi käyttää asteikkoa äidinkieli/erinomainen/tyydyttävä/aloittelija tai yleiseurooppalaista asteikkoa kertomaan osaamista. Kannattaa myös erotella suullinen ja kirjallinen kielitaito, koska ne eivät läheskään aina ole sama asia. Kun listaat muitakin taitoja, kuten ohjelmointia eri kielillä, niistäkin voi laittaa osaamistason. Tietokoneosaamisesta on hyvä erotella eri ohjelmistoja ja/tai taitoja, kuten Word, Excel, kuvankäsittely...
Harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista sekä omasta luonteesta voi kirjoittaa myös CV:hen. Ne eivät kuitenkaan ole pakollisia. Omaa kuvaakaan ei ole pakko lisätä. Jotkut lisäävät myös lauseen tai pari siitä, mitä he haluavat tehdä tulevaisuudessa. Nämä kertovat rekrytoijalle enemmän työnhakijasta ihmisenä, kun taas työkokemus ja koulutus kertova vain osaamisesta.
Työnäytteet ja portfoliot on hyvä mainita CV:ssä. Niihin voi joko laittaa suoran linkin, jos ne löytyvät Internetistä (laita URL-osoite), tai voit mainita lähettäväsi ne pyydettäessä.

Jos olet erittäin laiskalla tuulella, kokeile Euroopan komission kehittämää Europassia. Siinä on osana CV sekä erillinen kielipassi. Sivustolta löytyy malli, jonne on helppo täyttää omat tiedot. Tuloksena on virallisen näköinen paperi tarvittavin tiedoin. Mallissa ei kuitenkaan oteta huomioon esimerkiksi luottamustoimia, ja hygieniapassin suorittaminen on hankala lisätä. Lisäksi malli painottaa kielitaitoa. Se ei siis ole paras joka tarkoitukseen ja joka alaan.


Linkkejä hyviin esimerkkeihin:

https://www.uranus.fi/artikkelit/nayta/kuinka-tehda-toimiva-cv/2406
http://www.city.fi/artikkeli/Idioottivarma+CV-opas/49/
http://monster.almamedia.fi/aineistot/cv/CV-malli.pdf
http://www.kolumbus.fi/tyohakemus_ja_cv/

maanantai 19. marraskuuta 2012

Korkeasti koulutettuja halutaan hanttihommiin

Aamupostissa on juttua siitä, kuinka korkeasti koulutettuja halutaan palkata tehtäviin, joissa oikeasti pärjäisi vähemmälläkin kouluttautumisella. Lisäksi kaikki eivät saa tai halua töitä siitä tutkintoon kuuluvasta alasta. Toinen ala voi olla mielenkiintoisempi tai siellä voi tienata enemmän.

Koulutus työhakemuksessa

Koulutuksen kuvaamiseen työhakemuksessa käyvät lähes samat ohjeet kuin työkokemuksenkin kuvaamiseen. Laita hakemukseen vain se oleellisin koulutus, ja kerro niiden sisällöstä enemmän kuin CV:ssä.Toisaalta koulutukseen kuuluu usein muutakin kuin pelkät viralliset tutkinnot. Jokaisella on satunnaisia kursseja käytynä esimerkiksi kansalaisopistossa. Työhakemus on hyvä paikka nostaa niitä esille, varsinkin jos ne liittyvät jotenkin haettuun alaan. Ne kertovat hakijan aktiivisuudesta ja halusta oppia. Työhakemuksessa ei kuitenkaan kannata listata aivan kaikkia käytyjä kursseja. Jos et liitä työhakemukseesi CV:tä, kirjoita hakemukseen hieman tarkemmin opiskelustasi. Peruskoulun käymistä ei tarvitse mainita, ellei se ole ainoa koulutuksesi. Samoin ylioppilastutkinnon kanssa.
Jos sinulla on joku virallinen tutkinto, joka liittyy haettavaan alaan, on se hyvä mainita hakemuksessa. Tutkinnosta kannattaa kertoa sen nimi ja laajuus, sekä kuvailla sen sisältöä. Mikäli tutkintoon on kuulunut mielenkiintoisia sivuaineita tai opinnäytetöitä, ne voi mainita. Samoin yksittäiset laajemmat kurssit, vaikka ne olisivatkin osa kokonaisuutta.
Haettuun alaan liittyvä koulutuksella hankittu pätevyys, kuten terveydenhoitoon liittyvät nimikkeet, on tietenkin oleellista mainita hakemuksessa. Näistä(kin) kannattaa kertoa, mihin erikoistunut. Esimerkiksi lähihoitajan opinnot voivat olla oppilaitoksessa riippuen hyvinkin erikoistuneet tiettyyn alaan.
Mikäli et ole vielä valmistunut, voit silti kertoa koulutuksestasi. Tällöin on erittäin hyvä tuoda ilmi, miten paljon opintosi haittaavat työntekoa ja koska olet valmistumassa. Työnantajalle voi olla haastattelussa ikävä yllätys, jos koulupäiväsi venyvät iltaan etkä pystykään tekemään kaikkia vuoroja.
Koulutuksesta kannattaa yleisellä tasolla kirjoittaa vaikka miksi ala kiinnostaa, mikä on ollut opinnoissa mielenkiintoista tai miksi ne eivät kiinnostaneet yhtään. Muista pitää tämä osuus kuitenkin lyhyenä. Joillain aloilla koulutuksella on suurempi merkitys kuin toisilla, ja jos työkokemusta ei paljon ole, voi hyvä koulutus osittain korvata sen. Tällöin koulutuksen osuus hakemuksessa voi tietenkin olla pidempi.


Esimerkkejä:

  • Opiskelen Helsingin yliopistossa kolmatta vuota pääaineenani germaaninen filologia. Sivuaineina minulla on englannin kieli, erityispedagogiikka ja kasvatustiede. Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon sain kesällä 2009, ja tulevaisuudessa valmistun opettajaksi.
Hyvä ja tiivis kuvaus, varsinkin kun CV:tä ei ollut liitteenä. Ainoa kritiikki voisi olla, ettei kerrota minkä alan tai asteen opettajaksi hakija valmistuu.
 
  •  Olen vasta valmistunut 23-vuotias lähihoitaja Jyväskylästä.
Hakemuksen liitteenä ei ollut CV:tä. Iän takia lähihoitajan koulutus on varmaan hakijan ainoa tutkinto, mutta siitä ei voi olla varma.

  • Olen tehnyt myös gradun ja kandidaatintutkielman liittyen verkkoyhteisöihin (kauppatieteidenmaisterin tutkinto on 99% valmis). Ensimmäisen aiheena on monen identiteetin käyttö verkkoyhteisöissä (juuri Suomi24:n tapaisissa paikoissa) ja toisen nonverbaalinen viestintä tekstipohjaisissa keskusteluissa. Niiden myötä tuli luettua paljon kirjallisuutta aiheesta ja opittua paljon lisää.
Omasta hakemuksestani paikkaan, joka liittyi verkkoyhteisöihin. CV:ssäni oli lueteltu mm. projektinhallinnan kursseja, mutta koska projekteja ei erikseen mainittu työpaikkailmoituksessa, en niitä maininnut myöskään hakemuksessani.

sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Miten pärjätä työhaastattelussa

Tiivistettyä tietoa englanniksi siitä, miten työhaastattelussa voi pärjätä paremmin. Kannattaa lukea
Get hired.