Jos sinulla on joku virallinen tutkinto, joka liittyy haettavaan alaan, on se hyvä mainita hakemuksessa. Tutkinnosta kannattaa kertoa sen nimi ja laajuus, sekä kuvailla sen sisältöä. Mikäli tutkintoon on kuulunut mielenkiintoisia sivuaineita tai opinnäytetöitä, ne voi mainita. Samoin yksittäiset laajemmat kurssit, vaikka ne olisivatkin osa kokonaisuutta.
Haettuun alaan liittyvä koulutuksella hankittu pätevyys, kuten terveydenhoitoon liittyvät nimikkeet, on tietenkin oleellista mainita hakemuksessa. Näistä(kin) kannattaa kertoa, mihin erikoistunut. Esimerkiksi lähihoitajan opinnot voivat olla oppilaitoksessa riippuen hyvinkin erikoistuneet tiettyyn alaan.
Mikäli et ole vielä valmistunut, voit silti kertoa koulutuksestasi. Tällöin on erittäin hyvä tuoda ilmi, miten paljon opintosi haittaavat työntekoa ja koska olet valmistumassa. Työnantajalle voi olla haastattelussa ikävä yllätys, jos koulupäiväsi venyvät iltaan etkä pystykään tekemään kaikkia vuoroja.
Koulutuksesta kannattaa yleisellä tasolla kirjoittaa vaikka miksi ala kiinnostaa, mikä on ollut opinnoissa mielenkiintoista tai miksi ne eivät kiinnostaneet yhtään. Muista pitää tämä osuus kuitenkin lyhyenä. Joillain aloilla koulutuksella on suurempi merkitys kuin toisilla, ja jos työkokemusta ei paljon ole, voi hyvä koulutus osittain korvata sen. Tällöin koulutuksen osuus hakemuksessa voi tietenkin olla pidempi.
Esimerkkejä:
- Opiskelen Helsingin yliopistossa kolmatta vuota pääaineenani germaaninen filologia. Sivuaineina minulla on englannin kieli, erityispedagogiikka ja kasvatustiede. Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon sain kesällä 2009, ja tulevaisuudessa valmistun opettajaksi.
Hyvä ja tiivis kuvaus, varsinkin kun CV:tä ei ollut liitteenä. Ainoa kritiikki voisi olla, ettei kerrota minkä alan tai asteen opettajaksi hakija valmistuu.
- Olen vasta valmistunut 23-vuotias lähihoitaja Jyväskylästä.
Hakemuksen liitteenä ei ollut CV:tä. Iän takia lähihoitajan koulutus on varmaan hakijan ainoa tutkinto, mutta siitä ei voi olla varma.
- Olen tehnyt myös gradun ja kandidaatintutkielman liittyen verkkoyhteisöihin (kauppatieteidenmaisterin tutkinto on 99% valmis). Ensimmäisen aiheena on monen identiteetin käyttö verkkoyhteisöissä (juuri Suomi24:n tapaisissa paikoissa) ja toisen nonverbaalinen viestintä tekstipohjaisissa keskusteluissa. Niiden myötä tuli luettua paljon kirjallisuutta aiheesta ja opittua paljon lisää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti