Ota selvää organisaatiosta
Tämä toki kannattaa tehdä samalla, kun kirjoittaa työhakemusta, mutta viimeistään ennen työhaastattelua. On hyvä tietää, mitä organisaatio tekee ja miten suuri se on. Jos yritys on suuri ja kansainvälinen, kannattaa tarkistaa, missä yrityksen pääkonttori on ja mitä toimintoja yrityksellä on Suomessa. Voit myös selvittää, miten iso toimija organisaatio on alallaan ja mitkä sen kilpailijat ovat. Taustatyöllä osoitat jo tuntevasi organisaation, ja osaat vastata kysymyksiin paremmin.Paras tapa etsiä tietoa on Google (tai muu hakukone). Wikipedia yleensä tarjoaa tiiviin version kaikista suurista organisaatioista, mutta organisaation omat kotisivut ovat myös hyödyllisiä. Molemmissa kannattaa kiinnittää huomiota myös muualle vieviin linkkeihin. Niistä saattaa saada erilaista tietoa esimerkiksi uutisten ja erilaisten viestintäkanavien kautta. Jos organisaatio on pieni eikä käytä ulkoistettua rekrytointipalvelua, voit myös katsoa, mitä tietoa itse haastattelijasta löytyy. Näiden tietojen käytössä kannattaa olla silti hyvin varovainen, jotta et anna väärää kuvaa itsestäsi.
Taustatiedoilla voit päätellä jotain mahdollisesta paikastasi organisaatiossa. Kannattaa tietenkin ensisijaisesti keskittyä omaan alaasi liityviin asioihin tutkimuksessa, mutta muutkin tiedot ovat hyödyllisiä. Jos haluat tehdä vaikutuksen rekrytoijaan, yritä keksiä jotain pientä parannettavaa organisaation toiminnasta ("näin saatte enemmän asiakkaita", "näin tehostatte tuotantoa"). Älä kuitenkaan laita koko liiketoimintasuunnitelmaa uusiksi, ellei sitä erikseen pyydetä.
Harjoittele
Monessa koulussa ja useilla kursseilla käydään työhaastattelutilanteita läpi ja harjoitellaan haastatteluja. Se ei silti ole läheskään sama kuin oikea työhaastattelu. Tilanne jännittää kaikkia, ja hyvä haastattelija ottaa sen huomioon. Huono (ja kokematon) ei anna haastateltavalle mahdollisuutta rentoutua yhtään. Tällöin haastattelun harjoittelu on hyödyllistä. Voit käydä tilannetta läpi ystäväsi kanssa ja pohtia yhdessä mahdollisia kysymyksiä, joita sinulle voidaan esittää. Voit tehdä sen myös yksin, jos siltä tuntuu. Työhaastattelut ovat aina erilaisia, mutta oikeantyyppisiä vastauksia oppii antamaan vain käymällä haastatteluissa. Täysin oikeita vastauksia ei kuitenkaan ole.Juuri ennen haastattelua
Muistele, mitä olet laittanut työhakemukseen. Näin et puhu ristiin itsesi kanssa.Aloita valmistautuminen ajoissa, jotta et myöhästy.
Pukeudu siististi, mutta ei liian juhlavasti. Rennot vaatteet, joissa itsekin viihdyt, auttavat sinua rentoutumaan ja luovat itsevarmuutta.
Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat dokumentit ajantasalla ja mukana. Käytännössä siis työtodistukset, koulutodistukset, CV, työnäytteet...
Yritä keksiä edes yksi kysymys, jonka voit esittää haastattelussa. Mielellään jotain työtehtäviin, organisaatioon tai työn hakemiseen liittyvää (mitä työ on käytännössä, minkälaista ihmistä haetaan...).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti