Työhakemuksen tarkoitus on antaa hakijasta mahdollisimman hyvä kuva. Työhakemuksen teksti voi olla joko täysin vapaamuotoinen, tai sitten siinä pitää olla vastaukset työpaikkailmoituksessa annettuihin kysymyksiin. Joskus hakemusteksti on vain pieni osa itse työhakemusta. Monien rekrytoijien käyttämän lomakkeet antavat esimerkiksi mahdollisuuden lähettää myös lyhyt vapaamuotoinen hakemusliite.
Tärkeintä on esitellä itsensä, ja perustella, miksi juuri sinut pitäisi palkata. Työhakemuksen ei ole tarkoitus olla aukikirjoitettu CV, vaan hakijan näköinen teksti. Pyri olemaan positiivinen ja mieleenjäävä. Yritä lisäksi muokata hakemus työpaikan näköiseksi. Sama hakemus ei sovi eri alojen työpaikkoihin. Saatat antaa myös vaikutelman, että et ole lukenut työpaikkailmoitusta kunnolla. Ilmoitus kannattaakin lukea pariin kertaan, ja miettiä, minkälaista ihmistä nyt haetaan. Sen perusteella saatat keksiä hakemukseesikin jotain uutta.
Työhakemuksen pitäisi vastata ainakin kysymyksiin:
- kuka olet ja miten sinuun saa yhteyden
- mitä osaat (työn kannalta olennainen koulutus ja muut taidot)
- minkälaista kokemusta sinulla on alalta (taas vain se olennainen työkokemus)
- miksi olisit juuri oikea ihminen tehtävään
- onko hakemuksessa liitteitä
Koulutuksesta ja työkokemuksesta kannattaa muistaa, että työnantaja voi lukea ne myös CV:stä. Itse hakemukseen kannattaa laittaa siis vain ne omasta mielestä tärkeimmät kohdat. Niiden sisällöstä voi myös kertoa hieman lisää. Jos CV:ssä lukee, että olet toiminut sihteerinä, voit työhakemuksessa kertoa tarkemmin työtehtävistäsi ja vastuualueestasi, sekä työnantajastasi (jos se tuntuu tarpeelliselta).
Työn kannalta olennaiseen osaaminen kannattaa kuvata myös tarkemmin kuin CV:ssä. Voit kertoa esimerkiksi millaisia ohjelmointiprojekteja olet tehnyt, tai mitä tutkintoosi on oikeasti sisältynyt. Henkilökohtaisen avustajan töitä hakevat laittavat tähän kohtaan yleensä tietoa sukulaisistaan, joita ovat auttaneet aikaisemmin.
Vaikein osuus vapaamuotoisessa työhakemuksessa on ehkä viimeinen kohta, jossa pitäisi nimenomaan myydä itsensä työnantajalle. Voit kertoa millainen olet ihmisenä, miksi haluaisit juuri tämän työn, missä olet oikeasti hyvä, miten haluaisit kehittyä, jos saisit työn jne. Perustele, miksi juuri sinä olet se Oikea Tyyppi.
Näiden lisäksi on hyvä kertoa muutamia asioita, jos haluat säästää rekrytoijan aikaa. Esimerkiksi koska voit aloittaa työt on usein oleellinen tieto. Samoin jos haet töitä kauempaa, kerro miten aiot kulkea töihin vai oletko muuttamassa. Työpaikka Helsingissä ja asunto Kemissä on hämmentävä yhdistelmä. Suosittelijoista voi laittaa maininnan joko työhakemukseen tai CV:hen.
Jos työpaikkailmoituksessa tai muissa ohjeissa on annettu kysymyksiä, joihin pyydetään hakemuksessa vastaus, niihin on hyvä vastata kunnolla. Niille voi laittaa vaikka oman kappaleen.
Muista, että hyvä työhakemus ei ole liian lyhyt eikä liian pitkä. Et pysty kertomaan kaikkea olennaista kolmella lauseella, ja rekrytoijan mielenkiinto lopahtaa kahden sivun jälkeen. Itse olen pyrkinyt kirjoittamaan hieman yli puoli sivua, riippuen työpaikasta. Olen taas vastaanottanut kolmen lauseen mittaisia hakemuksia, joilla ei oikeasti tee mitään, sekä kuuden sivun romaaneja. En koskaan lukenut toista sivua pidemmälle. Minimipituus työhakemukselle on 10 lausetta, ja maksimi 1,5 sivua. Muut asiat voi joko lukea CV:stä tai käydä läpi haastattelussa.
Linkkejä ja esimerkkejä:
http://www.kolumbus.fi/tyohakemus_ja_cv/
http://www.duunia.net/tyohakemus.htm
http://www.avosto.net/a-ura/opas/opas3.htm
http://www.avosto.net/a-ura/opas/hakemusmalli.pdf
http://www.po1nt.fi/tietoporsas/tyoelama/hakemusjacv.html
http://www.aarresaari.net/tyonhakuopas2.htm
http://www.barona.fi/tyonhakijalle/vinkkeja-tyonhakuun/hakemuskirjeen-kirjoittaminen
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista