maanantai 12. marraskuuta 2012

Työhakemus vai CV

Työhakemukseen yleensä sisältyy vapaamuotoisempi osio sekä listaus koulutuksesta ja työkokemuksesta. Vapaamuotoisempi osio on varsinainen työhakemukseksi sanottu teksti, ja listaus puolestaan CV (eli Curriculum Vitae). Hyvässä työhakemuksessa on kummatkin osiot mukana. Harvoin vaaditaan vain jompikumpi.

Työhakemus

Työhakemuksen sisältö riippuu sekä hakijasta että työnantajasta. Jotkut työnantajat haluavat täysin vapaamuotoisia hakemuksia, jotkut taas antavat lomakkeen täytettäväksi. Usein työpaikkailmoituksessa annetaan vihjeitä siitä, mitä hakemukseen halutaan. Vihjeet voivat olla suoraan kysymyksiä ("Kerro näkemyksesi alan tulevaisuudesta") tai ne ovat luettavissa rivien välistä. Näin netin yleistyessä monet isot yritykset ovat alkaneet käyttää hakulomakkeita. Niiden avulla on työnantajan helppo karsia hakijajoukosta sopivat ehdokkaat, mutta hakijoille ne asettavat haasteita. Hakijan pitää usein kirjoittaa CV:n tiedot auki lomakkeeseen, toisaalta taas lomakkeet eivät yleensä anna mahdollisuutta selittää asioita. Jokaisen työ- ja koulutushistoriassa on kohtia, jotka vaativat enemmän kuvausta kuin jäykkä lomake antaa myöten. Käytännössä lähes kaikki valmiit lomakkeet sisältävät erillisen kohdan sekä vapaamuotoiselle hakemukselle että CV:lle ja mahdolliselle portfoliolle.
Työhakemuksen tarkoitus on kuitenkin myydä hakija ja hänen osaamisensa työnantajalle, eli antaa mahdollisimman hyvä kuva. Työhakemus ei ole kuvaus työhistoriasta ja koulutuksesta. Ne saa toki mainita oleellisilta osin, mutta enemmän pitäisi perustella, miksi juuri sinut pitäisi palkata. Kannattaa miettiä, miten erottuisit hakijajoukosta. Työhakemuksessa ei kannata useinmiten esittää vaatimuksia (ellei esim. palkkavaatimusta ole pyydetty), vaan jättää ne myöhemmäksi. Jos sinulla on jotain esteitä vaikka työaikojen suhteen, ne kannattaa mainita, mutta muista ottaa huomioon työnantajan näkökulma. Se, jolla ei ole esteitä, saattaa mennä edelle hakuprosessissa. Muutenkin kannattaa miettiä millaista työntekijää työnantaja voisi olla etsimässä, ja kirjoittaa oma hakemus sen mukaisesti.
Vaikka tässä puhutaan työhakemuksen kirjoittamisesta, eivät kaikki työhakemukset ole kirjallisia. Nyt ovat yleistymässä videohakemukset. Ne ovat lyhyitä videoita, joissa hakija kertoo osaamisestaan ja esittelee itsensä.

CV

CV:n sisältönä on juuri hakijan koulutus ja työhistoria. Lisäksi siinä pitäisi olla hakijan ajantasaiset yhteystiedot. Omaa kuvaa ei ole pakko laittaa, mutta jotkut sen laittavat. Muita vapaavalinnaisia osia ovat mm. kielitaito, harrastukset, luottamustehtävät, vapaaehtoistyö, julkaisut, tietokonetaidot, muu osaaminen... siis kaikki mikä voisi kiinnostaa potentiaalista työnantajaa. Aivan kaikkea ei CV:hen kannata kuitenkaan laittaa, koska pitsinnypläystaidot eivät ole oleellisia haettaessa sairaanhoitajan paikkaa. CV:tä kannattaakin muokata aina haetun paikan mukaan.
Koulutuksesta kannattaa laittaa koulutuksen laajuus, järjestäjä, summittainen sisältö, sekä ajankohta. Työhistorian voi kuvata samalla tavalla, eli ajankohta, työnantaja, oma titteli organisaatiossa, sekä työtehtävät lyhyesti.
Hyvä CV on 1-2 sivua. Jos pituutta on liikaa, jätä jotain suoraan pois. Jos pituutta ei ole tarpeeksi, esim. työhistorian ollessa lyhyt, kerro mitä muuta osaat mikä ei tule ilmi koulutuksen perusteella. CV:n ei tarvitse olla tylsä listaus, vaan siinäkin voi käyttää mielikuvasta. Luovilla aloilla varsinkin käytetään nykyään visuaalisia CV:itä, eli käytetään hyväksi värejä, kuvia ja linkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti